Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Тайните на Рилския манастир, за които едва ли сте чували някога Тайните на Рилския манастир, за които едва ли сте чували някога
Facebook Twitter Google+Рилският манастир е построен през 15-ти век. По време на османското владичество и най-вече през Възраждането е важен културен и духовен център.... Тайните на Рилския манастир, за които едва ли сте чували някога

Рилският манастир е построен през 15-ти век. По време на османското владичество и най-вече през Възраждането е важен културен и духовен център.

Рилския манастир е уникална съкровищница

Първоначално е създаден на 4 км от сегашното си место. Годината е някъде около 930.

На сегашното си место е възстановен от протосеваст Хрельо .През 1335 година той построява отбранителна кула на пет етажа.

През 1343 г. е построена църква, но тя е съборена. И на нейно място израства днешната „Рождество Христово”. Тя е най-голямата църква в цяла България. Фреските са дело на различни художници, но само Захари Зограф подписва работите си.

 

Мощите на Св. Иван Рилски са пренесени през 1496 година. След което манастира се превръща в голям книжовен център. В светата обител са учили и творили Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. През целия 19-ти век се провежда мащабно строителство в Рилския манастир.

И резултатът е 8800 квадратни метра новозастроена манастирска площ

 

Най-ценният експонат в музея на Рилския манастир е забележителния рилски кръст.Той представлява двустранно разпятие. На него са гравирани в миниатюра 140 библейски сцени и надписи, както и 650 човешки фигури. Създал го е брат Рафаел, който след дългогодишното взиране в детайлите губи зрението си.

В Рилският манастир се намира и музея. Разположен е в неговия северозападен край. Там гостите на светинята могат да разгледат народни носии, тъкани, килими и произведения на занаятите в региона. Библиотеката на манастира до Рила също е огромна. Съкровищницата разполага с над 32 000 книги и ръкописи.

Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО на културно-историческото наследство. Това става през 1983 година. На около 4-5 километра от манастира се намира гроба на Свети Иван Рилски.

В пещерата светеца е живял седем години. Непосредстевно преди нея се намира църквата, в която е гроба на отшелника.

 

Според легендата всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на светеца, е праведен.Преданието е много популярно и се радва на голям туристически интерес.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари