Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Никога няма да забравя как баба чистеше загорелият тиган на село само с натурални средства, до ден днешен и аз така правя Никога няма да забравя как баба чистеше загорелият тиган на село само с натурални средства, до ден днешен и аз така правя
Facebook Twitter Google+Тиган е един най-благонадеждните съдове за една домакиня. Мисля, че е най-удобен за пържене. Равномерно разпределя топлината, продуктите не загарят и не... Никога няма да забравя как баба чистеше загорелият тиган на село само с натурални средства, до ден днешен и аз така правя

Тиган е един най-благонадеждните съдове за една домакиня. Мисля, че е най-удобен за пържене.

Равномерно разпределя топлината, продуктите не загарят и не се страхуваш от драскотини (за разлика, например, от Тефлон). Преди много години нашите майки и баби са използвали главно чугунени съдове – тежки, изискващи определи грижи, но извънредно надеждни и издръжливи.


Разбира се, съвременните жени отдавна са свикнали да ползват съдове, изработени от алуминий или неръждаема стомана.
Тези, които случайно са намерили стар чугунен тиган, не бива да го изхвърлят! Той има свойството да изпарява вещества, които увеличават риска от развитие на рак.
 

Как да почистите загорялото на чугунения тиган в домашни условия?

Перилен препарат, калцинирана сода, шише канцеларско лепило;
Огън;
Оцетна киселина;
Телена четка;
Кока-кола;
Пясък;
Лампа за запояване;
Домашен сапун;

 

В съд, в който бихте могли да положите вашия чугунен тиган, необходимо е да излеете вода. Добавете половин чаша перилен препарат и около същото количество калцинирана сода. Също така в този разтвор трябва да изстискате едно шише канцеларско лепило. Всичко това заедно с чугунения тиган се поставят на огъня, като се остави да ври в продължение на два часа. През това време, въглеродните отлагания постепенно ще паднат от съда. Ще се наложи и вие допълнително да помогнете, за да паднат напълно. Вземете четка и почистете тигана. Ако след първия път мръсотията не изчезне, повторите процедурата няколко пъти подред.

Старият тиган може да бъде почистен без да се харчат много пари, даже без да се харчат никакви пари. Но тези, които решат да изпробват този метод, могат да се нарекат истински любители на екстремните спортове. Главното условие за почистване на такъв тиган е наличието на открит огън. Съдовете трябва да стоят в огъня за дълъг период от време. Разбира се, този вариант е изключен за хора, живеещи в апартамент и които нямат двор, в който да запалят огън. Затова те трябва да изберат друг начин – да мият, разтворят препарати, да излъскат и изстържат, но да се придържат към правилата за безопасност.

За да почистите наслоилата се мръсотия, ще е необходимо да използвате оцетна киселина вместо вода. Ще е необходимо голямо количество, но резултатите от почистването ще задоволят очите на всяка добра домакиня. Не забравяйте, че след третирането на съдовете, те ще трябва да се измият обилно с подходящите препарати и да се изплакнат с топла вода.

Това е “мързеливия” начин за отстраняване на голяма мръсотия и загоряло. Перфектно за домакини, които не обичат да мият. Използването на този метод може да остави драскотини върху тигана, но ще се отървете от черните сажди. Освен това, няма да изисква големи усилия от вас, за да постигнете добър резултат. Достатъчно е да купите от магазина телена четка. Внимателно търкайте тигана и ще видите как черният слой изчезва пред очите ви.
Налейте в голям съд кока-кола, поставете тигана и оставете за един ден. Всичко, което е излишно и мръсно, ще падне при изплакването.

Това е най-лесният начин. За да се премахне мръсния, черен слой от тигана, е необходимо да се изсипе обикновен пясък в чугунения тиган. Сложете на бавен огън до три часа. Не е нужно да търкате нищо. Недостатъкът на този метод е неприятната миризма от нагрятия пясък.
Тази опция дава възможност на мъжката половина да помогне. Необходимо е да вземете лампата за запояване и да нагреете директно тигана. Мръсотията ще падне до 10 минути. Не забравяйте правилата за безопасност и правете почистването наоткрито.
За да почистите чугунения тиган, ще е нужно да начупите половин домашен сапун и да излеете топла вода. Загрейте сместа за около половин час. След третирането любимият ви съд ще свети от чистота.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари