Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Утре имен ден празнуват 2 хубави имена! Да са живи и здрави! Утре имен ден празнуват 2 хубави имена! Да са живи и здрави!
Facebook Twitter Google+На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка . Света мъченица Людмила , княгиня Чешка била омъжена за чешкия... Утре имен ден празнуват 2 хубави имена! Да са живи и здрави!

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка . Света мъченица Людмила , княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой.

И двамата приели свето Кръщение от Св.

Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава „любим на народа“ или „който обича хората“) Людмил. Поздрави ги с картичка! 

Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира – техният син носел името Вячеслав. След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави.

Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин. Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата „Св. Георги“ и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари