Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Утре е прекрасен празник! Ето кои са всички имена, които празнуват и какво се слага на трапезата! Утре е прекрасен празник! Ето кои са всички имена, които празнуват и какво се слага на трапезата!
Facebook Twitter Google+На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Преданието разказва, че през... Утре е прекрасен празник! Ето кои са всички имена, които празнуват и какво се слага на трапезата!

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите.
Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София . Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов . 
Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито.

Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.
Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.
Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
На масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден празнуват София, Софи, Софка, Вяра, Вера, Верка, Верина, Верин, Надежда, Надя, Надка, Любов, Люба, Любена, Любен, Любомир, Любомира, Любослава, Любослав.

Още от категорията
Коментари