Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не
Facebook Twitter Google+Коледните пости започват от 15 ноември. Тяхната продължителност е 40 дни и са вторите по продължителност след Великденските пости. Коледният пост се... От днес започват Коледните пости: Ето как да пречистим тялото и душата си , какво трябва да ядем и какво не

Коледните пости започват от 15 ноември. Тяхната продължителност е 40 дни и са вторите по продължителност след Великденските пости.

Коледният пост се нарича и Малка Света Четиридесетница.

Постите продължават до Бъдни вечер, след като е и последният ден, в който на трапезата присъстват безмесни и безмлечни ястия.

По време на Коледните пости не е разрешено да се ядат продукти от животински произход – мляко, кашкавал, сирене, животинска мазнина, извара и разбира се, месо.

Алкохолът също е строго забранен, а изключение прави само червеното вино, което е символ на Христовата кръв. То би могло да се консумира в умерено количества, с изключение на сряда и петък.

Разрешени храни по време на Коледните пости:

15 – 22 ноември – само растителна храна с олио

23 -29 ноември – рибата е разрешена

30 ноември – 6 декември – рибата е разрешена (Андреев ден – Никулден)

13 декември – разрешава се риба

14 – 19 декември – разрешава се риба

20 – 24 декември – само растителна храна с олио (Игнажден – Бъдни вечер)

25 декември – край на постите

 

Коледните пости са чудесна причина да пречистите организма си. Ако 40 дни ви се виждат прекалено дълъг период, то бихте могли да постите само първата и последната седмица. Постите не се препоръчват за малки деца, бременни и кърмещи жени, както и за възрастните хора.

За тях църквата прави изключение и се допуска консумация на млечни продукти, но не и месо. Постите не се изразяват само в ограничение от храна, но и от интимни отношения. Освен това хората, които постят трябва да бъдат смирени и да се въздържат от лоши помисли и думи. Нравственото пречистване върви ръка за ръка с физическото. Позволени храни по време на пост Ориз, нахут, леща, кълнове, соеви продукти, боб, ориз, пълнозърнести продукти, жито, растително сирене и кашкавал.

Позволени са всички видове семена и ядки, тъй като те са богати на белтъчини и енергия. Орехи, бадеми, фъстъци, тиквено, слънчогледово и ленено семе, както и сусам. Фъстъченото масло и сусамовият тахан също са позволени. Разбира се, консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна, за да осигурят на организма необходимите минерали и витамини.

 

 

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденския пост.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение. Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно – през XII век след Хр.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син.

На Никулден – 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още „Четиридесетница на апостол Филип”, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип – на 14 ноември.

 

Източник: За жената

Още от категорията
Коментари